Liitä kuntanne mukaan
Etusivu
KuntaDNA
Työkalu
Koulutukset
Yleistä tietoa
Katso esimerkki kuvitteellisen
Mantajärven kunnan asiakirjajulkisuuskuvauksesta.
Tervetuloa KuntaDNA-kirjastoon
Hyödynnä sisältöjämme oman tiedonhallintamallinne rakentamisessa.
Aloita valitsemalla sisältötyyppi tai haluamasi tehtäväala.
Toiminta-prosessit
Millaisen toiminnan yhteydessä kunta käsittelee tietoja?
Tietovarannot
Millaisiksi loogisiksi kokonaisuuksiksi kuntien tiedonhallinta on jäsennetty?
Tietoaineistot
Millaisia tietoja kunnan hallintaan kertyy erilaisten tehtävien yhteydessä?
Käyttö-tarkoitukset
Mihin tarkoituksiin erilaisia tietoaineistoja tarvitaan?
Sisällöt palvelualueittain
Asiointi
Asiointi kunnan kanssa esimerkiksi sähköisesti tai palvelupisteissä mm. asioiden vireillepanemiseksi, kuntalaisaloitteen tekemiseksi, neuvonnan saamiseksi ja monessa muussa teemassa.
Elinkeino
Kunnat tarjoavat yrityksille ja yritystoimintaa suunnitteleville joustavaa kumppanuutta sekä asiantuntevat neuvontapalvelut yritysten tarpeisiin. Kunnan tehtävänä on erityisesti toimintaedellytysten, mahdollisuuksien ja palveluiden aktiivinen kehittäminen.
Hallinto
Kunnan johtaminen on kunnan asukkaiden itsehallinnon toteuttamista, jossa valtuuston tehtävänä on linjata kunnan toiminnan päämäärät ja tavoitteet. Jokainen kunta päättää hallinto- ja johtamismallistaan kunnallisen itsehallinnon turvaamana.
Kiinteistö
Kunnan omistamia kiinteistöjä ovat mm. koulut, päiväkodit, kirjasto ja terveyskeskus. Kiinteistöjä voidaan vuokrata ja tarjota käyttöön muiden palvelujen tukemiseksi.
Kirjasto
Kunnan tehtävänä on yleisen kirjaston toiminnan järjestäminen. Kirjastopalvelut ovat kaikenikäisten kuntalaisten peruspalveluja. Kunnat ylläpitävät kattavaa ja tasokasta kirjastopalvelujen verkostoa. Laki yleisistä kirjastoista tukee kunnissa tehtävää työtä.
Koulutus
Kunnat järjestävät esimerkiksi esi- ja perusopetusta, varhaiskasvatusta, lukio-opetusta, ammatillista koulutusta sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoimintaa.
Kulttuuri
Kunnat vastaavat alueensa kulttuurin peruspalveluista. Avustustoiminnalla luodaan mahdollisuuksia kulttuurin omaehtoiselle harrastamiselle ja ammatilliselle taidetoiminnalle.
Liikunta
Liikuntapalvelut avustaa liikuntatoimintaa tuottavia järjestöjä, järjestää tapahtumia, tuottaa liikuntapalveluita ja ohjeistaa kuntalaisia terveysliikuntaan ja terveellisiin elämäntapoihin liittyvissä kysymyksissä sekä auttaa liikunnan aloittamisessa.
Museot
Museotoimen tehtävänä on museoiden kehittäminen sekä kulttuuriympäristön, vanhan ja arvokkaan rakennuskannan suojelu.
Muu sote
Kunnat vastaavat sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä.Ne voivat tuottaa sosiaali- ja perusterveydenhuollon palvelut yksin tai muodostaa keskenään kuntayhtymiä. Kunta voi myös ostaa sosiaali- ja terveyspalveluja muilta kunnilta, järjestöiltä tai yksityisiltä palveluntuottajilta.
Nuoriso
Nuorisopalvelut tarjoaa tekemistä ja toimintaa vapaa-ajalla, tukea työelämän alkutaipaleella ja apua haastavissa elämäntilanteissa.
Sosiaalityö
Sosiaalihuollon toteuttaminen on hajautettu kuntien vastuulle. Kunnat vastaavat käytännössä sosiaalipalvelujen järjestämisestä ja toimeentulotuen myöntämisestä.
Terveydenhuolto
Terveydenhuollon toiminta porrastuu perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon palveluihin. Perusterveydenhuollon palvelujen piiriin kansalaisilla on kolme pääväylää: kuntien ylläpitämät terveyskeskukset, yksityinen terveydenhuolto sekä työterveyshuolto.
Tukipalvelut
Tukiprosessit ja niihin liittyvät tukipalvelut tarjoavat sisäisiä ja ulkoisia palveluja tukemaan, auttamaan sekä mahdollistamaan ja vahvistamaan peruspalvelujen ja lisäpalvelujen tuottamista sekä johtamis- ja ydinprosessien toteuttamista.
Turvallisuus
Turvallisuus on laaja kokonaisuus, jossa asukkaiden hyvinvointi, vahva sosiaalinen yhteisöllisyys, taloudellinen vakaus sekä yhteiskunnallinen elinvoimaisuus yhdistyvät.
Ympäristö
Ympäristöpalvelut tuottavat mm. kunnallisen ympäristöterveydenhuollon ja eläinlääkintähuollon palvelut.
Digiturvamalli hyödyntää KuntaDNA-sisältöjä
Kirjoitus
Digiturvamallin avulla rakennat tiedonhallintamallin
Digiturvamalli on Microsoft Teamsin sisällä toimiva hallinta- ja johtamisjärjestelmä, jolla organisoidaan digitaalisen turvallisuuden toimenpiteet.
Uutinen
Uusia koulutuksia lisätty lähiviikoille
Yli 80 kuntaa oli edustettuna "Tiedonhallintamallin rakentaminen" -koulutussarjamme ensimmäisellä kierroksella. Nyt julkaisimme lisää toteutuskertoja kalenteriin!